ANKARA – Genel Müdürümüz Sn. Önder PİYADE 19.10.2004 tarihinde NTV Televizyonunda Zülfikar DOĞAN’ ın konuğu oldu.

EÜAŞ’ın son iki yılda çok büyük bir performans göstererek elektriğe zam yapmadan kar yaptığını belirten Zülfikar DOĞAN’ ın elektrik indirimiyle ilgili bir sorusuna Genel Müdürümüz Sayın Önder PİYADE” Evet dediğiniz gibi iki yıllık dönemdir gösterilen performanstan dolayı enerji sektöründe şu ana kadar herhangi bir zam yapılmamıştı.Geldiğimiz noktada biz 2004’ün sonunda 240 Trilyona yakın bir birikimi enerji sektöründeki KİT’lerin dengesine aktardık.EÜAŞ olarak kendi üzerimize düşeni yaptık, 240 Trilyonu Ticaret Taahhüt A.Ş’ ye aktardık. Söz konusu Şirkette kendi tarifesini onaylatmak üzere EPDK’ya müracaat etti. Elektrik indirimiyle ilgili çalışmalar dağıtım sektörünün tarifesini oluşturan ve piyasaya sunan TEDAŞ’ ın uhdesinde devam etmektedir.”dedi.

Kuruluşumuzun geçmişi ve şimdiki yapıyla ilgili bilgi veren  TEK’in önce TEAŞ ve TEDAŞ olarak ikiye, sonrada TEAŞ’ın EÜAŞ, TEİAŞ ve TETAŞ olarak 3’e bölündüğünü, belli bir süre içinde önce TEDAŞ’ın, sonra EÜAŞ ve TETAŞ’ın özelleştirileceğini, sistem operatörü olarak TEİAŞ’ın kamunun elinde kalacağını kaydeden Genel Müdürümüz, Şirketimizin 18 termik(Ö.İ.B’ye bağlanan santrallar dahil), 107 hidrolik santralle  kamunun elindeki santralları işlettiğini belirtti.

EÜAŞ’ın son iki yılda kar ettiğini ve yüksek bir performans gösterdiğini belirten Zülfikar DOĞAN’ın konuyla ilgili sorusuna, Genel Müdürümüz Sn. Önder PİYADE:

2003 yılında 64 milyar KWh üretim, 420 trilyon kar ve 700 trilyon tasarruf yaptık. 2004 yılı hedeflerimizde de yine 64 milyar KWh üretim ve 800 trilyon kar var. Burda temel politikalarımızı belirlerken 3 önemli konuyu esas aldık: Verimlilik, tasarruf, şeffaflık. Bu ilkeler temelinde yapmış olduğumuz çalışmalarda; en başta üretimde birincil kaynaklar göre dağılım planlaması yaptık.

Enerji Bakanlığımızın Rusya ile yapılan görüşmeler sonucunda doğalgaz anlaşmalarındaki ” Al yada öde” şartında yaptırmış olduğu gevşeme, bizi çok rahatlattı. Elektrik enerjisinin 3 ana kaynağı olan su, doğalgaz, kömür sıralamasında; barajlarımızı 1., kömürü yani termik santrallarımızı 2., doğalgazı 3. sıraya yerleştirmemiz bu yönde atılmış en önemli adımdır. Ayrıca maliyet unsurlarından biri daha olan Mobil santralların, sadece kapasite bedellerini ödeyerek onların üreteceği elektriği biz ürettik yani 3 milyar KWh yakın enerjiyi ordan almadık, biz ürettik. Bu üretim planlamaları ve gider azaltıcı tedbirler hususunda, Biz EÜAŞ olarak Bakanlığımızın enerji politikasını %100 uyguladık. Geçen yıl yerli kaynak kullanımız %78 idi, bu yılki hedefimiz %86.

İkincisi, TKİ ile beraber kömür kalitesinin arttırılmasına yönelik hazırlamış olduğumuz Kömür Kalite Çemberi çalışmaları: Bu çalışmalarla termik santrallarımızda kullanılan kömürün kalitesini arttırdık.

Üçüncüsü, hazırlatmış olduğumuz programla santrallarımızdaki anlık gelişmeleri merkezden görebilmemizdir. Geldiğimizde santrallarımızla ilgili bilgiler dağınıktı. Biz bu bilgileri biraraya getirdik.Bilgiyi kontrol altına almak; maliyetlerimizi düşürdü, verimliliği arttırdı.

Zülfikar DOĞAN’ ın Türkiye’deki elektrik üretiminin Avrupa Birliği’ndeki sistem  ile uyumu hususundaki bir gecikme olup olmadığı hususundaki bir soruya da:”Bu konuda bir gecikme değil de, öne alım var. Bizim sorunumuz santrallarımızdaki teknolojinin eski olması idi. Bu konudaki ihalelere 2005 yılında çıkılacaktı. Biz Bakanlığımızın desteğiyle 2004 yılında ihaleye çıktık, 2005 yılı başlarında da alıma başlayacağız, yani bir yıllık bir öne alım söz konusu oldu.”şeklinde cevap verdi.

Leave a comment